Mundos, del 1 og del 2, spansk for videregående skole og voksenopplæring
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
31 LECCIONES
 

En la red 1

¡Hola!


http://elalmanaque.com/santoral/index.htm

Spanske gutte- og jentenavn

Har du lyst til å begynne å lese nettsider på spansk? Det er en del du kan forstå, selv om du bare så vidt har startet å lære språket. På denne siden, for eksempel, finner du kalendere som viser dagens navn. Navnedagene (el día del santo) er veldig viktige i Spania. Hvilke navn feires nettopp i dag?

Du kan også lete alfabetisk blant navnene og kanskje finne et spansk navn som ligner på ditt eget. Hvilken dag feires det? Mange norske navn kan oversettes til spansk. Margrethe, for eksempel (eller Grethe, Merete, Mette ...) heter Margarita på spansk. Jørgen (eller Georg, Jørn ...) heter Jorge. Bente er Benedicta eller Benita. Hvilken dag er "el santo" til en jente som heter Grethe? Og til en gutt som heter Jorge?

Tarea (Oppgave):
Finn fem guttenavn og fem jentenavn som du synes er pene og som det ikke finnes norsk oversettelse for. Vanskeligere: Finn fem jentenavn som refererer til Jomfru Maria.

Hva har disse navnene til felles:
Lurdes, Luján, Mercedes, Asunción, Encarnación, Concepción, Begoña, Montserrat, Dolores, etc. Finn dem på listen, så finner du kanskje svaret!

Mange land har restriksjoner på hvilke navn det er lov å bruke. Hvis du går til det argentinske folkeregisteret og klikker på "Nombres" oppe til venstre, vil du finne en alfabetisk liste over tillatte gutte- og jentenavn i høyremenyen. "Nombres para ambos sexos" betyr "Navn for begge kjønn". Hvor mange slike navn finnes det, som begynner på Q?


http://www.nalejandria.com/akademeia/katia/listanom.htm

Gamle etniske navn

I flere søramerikanske land er det nå på mote å bruke gamle etniske navn. Her har du en liste på de navnene som er tillatt å bruke:
Navnet i parentes er navnet til det språket som navnet kommer fra. Legg merke til jentenavnet Ima Sumac-det betyr "så vakker!".

 
  Lección  1  

  En la red

Multiple
choice

 Crucigrama
© Aschehoug
2001 - 2003
Send epost til mundos@aschehoug.no