Mundos, del 1 og del 2, spansk for videregående skole og voksenopplæring
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26 27  
LECCIONES
Lecturas - sobre los autores
 

Forfatter- og kunstneromtaler

På denne siden finner du omtaler av forfattere og kunstnere som er med i "Lecturas" i Mundos 2 , ordnet alfabetisk. Ikke alle er enkle å lese, men biografiene og bibliografiene følger stort sett en fast mal, så har du lest én er du godt i gang.

Abreu Gómez, Ermilo (1894-1971)

Forfatter og universitetslærer født i Mérida, Yucatán i Mexico. Biografi og bibliografi på Entreamigos.com .

Alarcón, Francisco X. (1954-)

Bosatt i California, USA, men har solide meksikanske røtter. På hjemmesiden hans finner du opplysninger både om ham selv og forfatterskapet.

Badosa, Enrique (1927-)

Kommer fra Barcelona, men skriver på kastiljansk. Han har skrevet både lyrikk og prosa, og har gjort en stor innsats i å oversette poesi fra katalansk til kastiljansk.

Benedetti, Mario (1920-)

Dikter og romanforfatter bosatt i Montevideo, Uruguay. Du finner en kort biografi på La Página de los Cuentos , og en stor samling tekster og opplesninger på Patria Grande . Flere av bøkene hans er oversatt til norsk.

Calvo, Julio Argentino (1973-)

Sanger fra Santa Rosa, Argentina. Du finner en del tekster av ham på Bibliotecas virtuales . Biografien finner du på Red Argentina .

Galeano, Eduardo (1940-)

Aktiv og engasjert uruguayansk romanforfatter og essayist. Du finner alt om ham på siden hans på Patria Grande . Flere av bøkene hans er oversatt til norsk.

García Márquez, Gabriel (1928-)

Nobelprisvinner fra Colombia. Brevet som vi har gjengitt en del av i Lecturas , finner du her . Ellers finner du umåtelige mengder med stoff ved å søke på García Márquez på nettet. Nobelforedraget finner du ved å klikke på "Banquet Speech" på Nobelmuseets hjemmeside .

Har du glemt hvilke bøker av García Márquez som er oversatt til norsk, kan du se under ¿Sabías que...? på side 21 i læreboka.

Fuertes, Gloria (1918-1998)

Poet, født i Madrid. Kort biografi og utvalgte tekster på A media voz .

Jiménez, Juan Ramón (1881-1958)

"Ilustre poeta onubense" (fremragende poet fra Huelva; Andalucía). Du finner biografien hos Juan Ramón Jiménez-stiftelsen . Alt du ellers måtte lure på, finner du ved å bruke venstremenyen. Du kan for eksempel lese utvalgte tekster ved å klikke på "Antología". Opplysninger om nobelprisen for 1956 finner du her .

López y Fuentes, Gregorio (1899-1966)

Meksikansk skribent. Kort biografi på Eurobiografías .

Machado, Antonio (1875-1939)

Spansk forfatter, født i Sevilla, Andalucía. Biografi og bibliografi finner du hos Antonio Machado-museet . Et stort utvalg tekster befinner seg på poesi.as (ordnet alfabetisk). Vil du høre opplesninger, kan du klikke på høyttalerikonet over tittellinjen.

Nieto Urroz, Graciela

Meksikansk radiojournalist. Arbeider for programmet "Que viva mi tierra", programa de las comunidades campesinas del Estado de Guanajuato. Vil du høre programmet, kan du prøve Leonmex.com .

Pasos, Joaquín (1914-1947)

Dikter, født i Granada, Nicaragua. Biografien finner du på Nica-poets.org . Flere tekster på Dariana.com .

Popol Vuh

På siden Página de la literatura guatemalteca finner du det du trenger. Først kommer et bilde, deretter en introduksjonstekst. Vil du lese Popol Vuh, kan du scrolle deg nedover siden til du kommer til innholdsfortegnelsen.

Posada, José Guadalupe (1851-1913)

Meksikansk billedkunstner med graveringer som spesialitet. Biografi, bilder og henvisninger finner du på denne private hjemmesiden .

Rascovsky, Arnaldo (1908-1989)

Psykiater og psykoanalytiker født i Córdoba, Argentina. Diktet i boka er hentet fra en plakat til en kongress om barnepsykologi. Biografien hans kan du lese her .

Rivera, Diego (1886-1957)

En av Mexicos mest berømte kunstnere. Du finner biografien hans (klikk på "biography"), masse bilder og mere til på Diego Rivera Web Museum .

Sáez Alfaro, Pedro José

Assisterende rektor på Instituto de Enseñanza Secundaria Hermanos d'Elhuyar i Logroño i Rioja-distriktet i Spania. Han skriver dikt for små og store barn. Diktene i boka er hentet fra La naturaleza - los animales - las cosas , som er utgitt av Caja de Ahorros de la Rioja.

Serrat, Juan Manuel (1943-)

Visesanger fra Barcelona. Biografien hans finner du på Mipunto.com . De har også lenker til lytteprøver.

Vera, Edith (1925-)

Barnebokforfatter fra Villa María, Córdoba, Argentina. Tekster og kort biografi (nederst på siden) finner du i det argentinske barnelitteraturbladet Cuatrogatos .

Vian, Ivette (1944-)

Cubansk forteller, født i Santiago de Cuba. For noen av verkene sine har hun mottatt barnelitteraturprisene Ismaelillo og La Edad de Oro som utdeles på Cuba. I 1993 vant hun den latinamerikanske barnelitteraturkonkurransen Cocorí i regi av Programa de Lectura de Costa Rica, med fortellingen La luna en las Quimbambas . Andre verker: Como te iba diciendo ..., La Marcolina , Mi amigo Muk Kum , Curundán y Busula , Siete cuentinos og Casa en las nubes .

Walsh, María Elena (1930-)

Født i Buenos Aires. Hun er Argentinas mest populære barnebokforfatter, men hun har også gitt ut litteratur for voksne. Biografi og lenker på literatura.org . For spesielt interesserte anbefaler vi hennes forsvar for bokstaven ñ : La eñe también es gente .

 
   

 


© Aschehoug
2001 - 2003
Send epost til mundos@aschehoug.no